fbpx

Pametni algoritem Gorenjca prepoznava in procesira podatke z računov. Na željo tehničnih navdušencev predstavljamo nekaj več podrobnosti o tem, kakšne informacije in podatke pridobivamo z računa, da se lahko pojavi v elektronski obliki za tvojo evidenco in ti nato v primerjavi z ostalimi tvojimi računi pove še marsikaj koristnega. Poglej, kaj vse Gorenjc zbalina v par sekundah:

  1.       Zaznava računa na sliki

Specializiran Gorenjčev algoritem nevronske mreže najprej zazna robove računa, kar je mogoče celo na beli podlagi.

  1.       Optično prepoznavanje znakov (OCR)

Območje računa se nato procesira z optičnim prepoznavanjem znakov. S tem se zazna besedilo in polja z besedilom. Ker so črke na računih pogosto zelo majhne, se nato popravijo najpogostejše napake pri branju z OCR-jem (na primer, »8« se lahko zazna kot »B«).

  1.       Pretvarjanje polj z besedilom v vrstice

Račune pogosto prepognemo in spravimo v denarnico ali pa jih zmečkamo in stlačimo v žep, zato pregibi na njih pogosto niso vodoravni. Gorenjc se ponaša z naprednim, posebej zanj razvitim algoritmom, ki to upošteva ter na ta način lahko prepozna polja z besedilom in jih združi v vrstice.

  1.       Razdelitev vrstic na posamezne elemente

Naslednji korak je razdelitev besedila na elemente, združevanje števil in nadaljevanje nizov. Nato se upoštevajo nekatere pomembne značilnosti besedilne vrstice in zakodirajo elementi. Tako nastane abstraktna struktura računa.

  1.       Iz abstraktne strukture nastane konkreten račun

Dodajo se še nekatere druge značilnosti, vse skupaj pa se vnese v algoritem strojnega učenja (‘odločitveno drevo’), ki predvidi vsako vrstico in element računa. Algoritem izlušči podatke o izdelkih in z globoko nevronsko mrežo opredeli njihovo kategorijo na podlagi generaliziranih vektorjev besed iz naziva izdelka. Nato se elementi pretvorijo nazaj v besedilo in/ali številke, polja na računu pa se preverijo še z dodatnimi koraki.

  1. To je to! 

Kar torej vidiš v Gorenjcu, je strojni prepis podatkov z računa, ki si ga slikal s telefonom. Iz slike na ta način nastane pameten račun, pri katerem so vsi elementi razdeljeni na kategorije, ki jih  lahko spremljaš in s tem tudi prihraniš. Na tvojem ekranu to traja le nekaj sekund, tehnologija v ozadju pa je izjemno kompleksna in nekaj čisto novega.

Čemu pa pri vsem tem služi QR-koda?

S QR-kode ali črtne kode potrdila Gorenjc pridobi le davčno številko izdajatelja in časovni žig računa. Koda ZOI pa se uporablja kot identifikator, ki preprečuje, da bi pomotoma dvakrat vnesli isti račun.

Pridno uporabljaj Gorenjca še naprej in spremljaj stroške, saj vsak račun prebere en dva tri!